17 Mayıs 2016 Salı

Old Oak and Park Royal Development Corporation (OPDC)

[Eski Meşe ve Kraliyet Parkı Kalkınma Kurumu]

OPDC batı Londra için yepyeni bir merkez ve ortaklık geliştirmektedir. Bölgede insanlar için yeni fırsatlar oluşturmak odaklı olarak demiryolu altyapı projelerine yatırım yaparak HS2(High Speed 2) ve Crossrail projelerini başlatılmıştır. Şirketin resmi başlama tarihi 1 Nisan 2015 tarihidir.

OPDC Projesi Hedefleri

Eski Meşe ve Kraliyet Parkı (Old Oak and Park Royal) HS2(High Speed 2) ve Crossrail’in tek kesiştiği noktadır.
HS2 Londra, Birmingham, Doğu Midlands, Leeds, Sheffield ve Manchester kentleri arası, toplamda 192 km uzunluğundaki, İngiltere’nin ikinci hızlı tren projesidir. Birinci hızlı tren projesi ise Londra (UK) – Calais (Fransa) arasındadır. Proje 2017’de başlayarak ilk safha 2026’da, 2033’de tüm safhaları tamamlanacaktır. Ulaşım Daire Başkanlığı projenin yaklaşık 43 milyar poundluk bir yatırım olduğunu belirtmiştir. Ekonomik İşler Enstitüsü bu yatırımın toplamda 90 milyar olduğunu açıklamıştır.
Crossrail ise toplamda 118 kilometre uzunluğunda ve halen inşaat halinde olan bir tren yolu projesidir. 2015 yılında açılmıştır ve 2019 yılında tamamlanacaktır.
OPDC projesi ile bu iki büyük demiryolu projesinin çakışması durumu bir fırsata dönüştürülerek kent için yeni bir alan oluşturulması planlanmaktadır. Bu kapsamda bölge sakinleri için; yaşam, çalışma, eğlenme, ziyaret merkezi oluşturulacaktır. Yeni kasabaların oluşturulması için uzun vadeli stratejik plan ve kararlı yönelimler gerekmektedir. Bu sebeple bölgenin gelişimi, yüksek potansiyelin oluşturulması hedefi doğrultusundan Londra Belediye Başkanlığı tarafından bu proje başlatılmıştır ve bu projeden sorumlu birim olan Old Oak and Park Royal Şirketi kurulmuştur. Londra ve Londralılar için maksimum fayda oluşturulması misyonu doğrultusunda aşağıdaki hedefler belirlenmiştir:
·         Londra’nın ulaşılabilirlik sorunu olan alanlarında birisi olan bölgeyi ulaşılabilirliği yüksek, dünya standartlarında bir transfer merkezi haline getirmek,
·         Bölgenin konut ve ticari gelişimini sağlayarak, sürdürülebilir ve gelişen mahalleler ve değerli kamusal alanlar oluşturmak,
·         Wormwood Scrubs parkını korumak ve geliştirmek.

Mevcut Durum

Proje Tasarımı

Planlama Gücü

2011 yılı Lokalizm Yasası (Localism Act.) ile Başkan Belediye Başkanlığı’na iştirakleri (Başkanlık Kalkınma Şirketi) kurabilme yetkisi verilmiştir. OPDC bu sebeple türünün ikincisi olan bir şirkettir. OPDC yasal bir altyapı ile kurulmuş, meclisten tarafından Ocak 2015’te onaylanmıştır. Mart 2015 tarihinde ise başka bir yasal altyapı kullanımı ile planlama yetkisine sahip olmuştur. OPDC ayrıca bazı yetkileri 2005 yasası ile Londra Büyükşehir Belediyesi(GLA)’dan ve 2015 yılı Konut ve Planlama Yönetmeliğinden almaktadır.
Kurum ayrıca yerel planlama otoritesidir. Yerel plan ve Kalkınma planları hazırlanması ve korunmasından sorumludur. Yerel planlama çalışmaları kapsamında; proje alanı için karar ve planlama uygulamaları gerçekleştirilir. Planlama için Gerekli Diğer Belgeler de karar verme aşamasında önemlidir. Ayrıca kurum diğer yatırımcılara yön verilmesinden, Kamu İcra Altyapısı ve Komşuluk Planlaması’ndan sorumludur.

Yönetim ve Sorumluluklar

OPDC Londra Belediyesi’nin işlevsel bir organıdır, Başkanlık Kalkınma Şirketi kapsamında olmasına rağmen bağımsız bir kurul aracılığı ile Londralılara karşı sorumludur. OPDC’de ve kararlar açık, şeffaf ve tarafsız bir şekilde verilmektedir.

Partnerler

  • Büyükşehir Başkanlığı
  •  Londra Belediye Meclisi
  •  Londra Ulaşım Daire Başkanlığı
  •  Merkezi Hükümet
  •  STK’lar ve kent sakinleri örgütleri
  • Yerel organizasyonlar, şirketler, arazi sahipleri, yatırımcılar ve kalkınma ajansları
  • Brent, Ealing ve Hammersmith & Fulham bölgeleri için özel anlaşmalarımız bulunmaktadır.

Kaynak:

Londra Büyükşehir Belediyesi Resmi Web Sayfası:

11 Nisan 2016 Pazartesi

Marsilya Kentsel Dönüşüm Örnekleri: Euroméditerranée

Euroméditerranée Marsilya’nın La Joliette ilçesinin inşa iş merkezine dönüştürülmesine yönelik kentsel dönüşüm projeleri bütünüdür.

Proje 1995 yılında Eski Marsilya Belediye Başkanı Robert VIGOUROUX girişimi ile başlatılmıştır. 310 Hektarlık proje alanında çalışmaların başlatılması adına hazırlanan anlaşma 1994 yılında imzalanmıştır. 2008 yılından günümüze de proje “Euroméditerranée 2. Kısım” çalışmaları başlatılarak 170 hektar daha genişletilmiştir.

Proje Avrupa Birliği, devlet, bölge konseyi, kent meclisi ve Marsilya kent topluluğu tarafından finanse edilmektedir.

Euroméditerranée projesi hedefleri arasında; mevcut dokların ofisler dönüştürülmesi, silonun tiyatro olarak yenilenmesi, Rue de la République’in yenilenmesi, 33 katlı, 147 m. Yüksekliğindeki CMA-CGM Kulesi’nin inşa edilmesi bulunmaktadır. Bu projeler için yaklaşık 7 milyar Avro’luk bir yatırım gereksinimi söz konusudur. Bu yatırımın 5 milyar Avro’su özel yatırımcılarca karşılanacaktır.

Proje Künyesi:
Toplam Proje Alanı:     480 Hektar
Konut:      18.000 Konut
Ofisler:     1.000.000 m²
Mağaza:      200.000 m²
Kamusal Tesisler:      200.000 m²
Yeşil ve Kamusal Alanlar:       60 Hektar
Proje Nüfusu:       38.000 Kişi
Bütçe:       7 Milyar Avro



Kaynaklar:
  • http://www.euromediterranee.fr/quartiers/presentation.htmlump up
  • http://www.euromediterraneeacte2.fr/de-euromediterrannee-1-a-euromediterrannee-2/euromediterranee-2/