20 Haziran 2019 Perşembe

Londra Milli Park Şehri Projesi


Londra Milli Park Şehri Projesi

Makale: Charlotte Beale-World Economic Forum, Çeviri: Mehmet Akif LEVENT


Londra halihazırda üçte birinin kamusal yeşil alan olduğu bir şehirdir. Ancak radikal bir kararla Londra’nın Dünya’nın ilk Ulusal Park Şehri olması üzerine bir proje başlatılmıştır. Doğal hayatı destekleyici bir şekilde, yeşil alanların sağlık açısından hayati bir öneme sahip olması, sayfiyelik alanlar ve sosyalleşme mekanları olmaları sebebiyle gerçekleştirilmesi hedeflenen bir projedir. Bu kapsamda Ulusal Park Şehri Vakfı görev yapmaktadır. Vakfa göre söz konusu proje için “olması güzel” değil “olması zorunlu” bir proje tanımlaması yapmıştır. 

Londra’nın 2050 çevre stratejisi kapsamındaki belirlenen “şehrin %50’sinin yeşil alan olması” hedefinin gerçekleştirilebilmesi için kent sakinlerinden gri alanları yeşil alanlara dönüştürülmesi çağrısında bulunulmuştur. Bu; yaya yollarındaki kaldırım taşlarının kaldırılarak veya bahçe güverteleri/yapı teraslarının yeşil alanlara dönüştürülmesi gibi basit ama etkili dokunuşlarla sağlanabilir. Ayrıca biyo-çeşitliliğin sağlanması için bahçe çitleri ve duvarlarında minik delikler açarak kirpi gibi hayvanların serbest dolaşmaları sağlanabilir. Londra Büyükşehir Belediyesi Daha Yeşil Şehir Fonu adı altında 12 milyon sterlinlik bir yatırım yapmayı onaylamıştır. Bu yatırım dahilinde 5 milyon sterlin ağaç ekimi için, 1,5 milyon sterlin ise yeni ormanlık alan oluşturmak için kullanılacaktır.



Kent içi yeşil alanların sağlık açısından; obezite, zayıf zihinsel sağlık ve erken ölüm risklerinin azaltımı gibi çok fazla faydası vardır. Ayrıca doğaya yapılan yatırım maddi açıdan da karşılığını vermektedir. Natural England’in araştırmasına göre ağaçlar için yapılan 1 sterlinlik harcama ile sağlık, enerji ve çevre harcamaları için yapılması gereken 7 sterlinlik harcamadan tasarruf sağlanmış olur.

Mevcut % 47’lik yeşil alan oranı ile Londra, zaten dünyanın en fazla yeşil alan bulunan şehirlerinden biridir. Şehrin üçte biri yeşil alan kamuya açıkken, bu yeşil alanlara ek olarak % 14'lük bir oranla özel bahçeler bulunmaktadır.*



* İngiltere’de kamusal yeşil alanların yanı sıra, bakımları tamamen özel mülke ait yeşil alanlar bulunmaktadır. Bu özel yeşil alanlar sadece söz konusu mülk sahipleri tarafından kullanılabilmektedir. 



Dünya Şehirleri Kültür Forum’unda yapılan kıyaslamaya göre; Paris’in sadece %10’unu, New York’un ise %27’sini yeşil alanlar oluşturmaktadır.

Ancak Londra’nın yüzleşmesi gereken bazı zorluklar söz konusudur. Bunun başında 2040 yılına kadar nüfusun 2 milyonluk bir artış göstererek 11 milyona ulaşacak olması gelmektedir. Bu sebeple inşa edilecek binlerce yeni evler, doğa tahrip edilmeden yeşil alanla entegre bir şekilde inşa edilmelidir. Berkeley Homes Şirketi gerçekleştirdiği bir konut projesinde 20 dönümlük proje alanının yalnızca %35’ine konut inşa etmiştir. Projenin yaklaşık 10 dönümlük kısmı ise sulak alandır.  
Diğer bir zorluk ise; Londra Kraliyet Koleji raporuna göre zehirli hava kirliliğinden dolayı Londra’da her yıl 9.000 premature doğum sonrası ölüm gerçekleşmektedir. Şehirde devamlı olarak azot dioksit seviyelerinde AB yasal limitleri aşılmaktadır. Yeşillendirme misyonunun bir parçası olarak, Kent Meclisi, Karbon emisyonlarını azaltmak ve diğer kirleticileri absorbe etmek için yoğun yolların kenarlarında yaşayan duvarlar - dikey bitki örtüsü - oluşturmayı teşvik etmektedir.
Yeşil çatılar da planın bir parçasını oluşturmaktadır. Yapılarımız çatısında bitki yetiştirilmesi ile kentsel ısı adası etkisi azaltılacak, hava sıcaklıkları düşürülecek ve soğutma için kullanılan enerjide tasarruf sağlanacaktır. Yeşil çatılar ayrıca yağmur sularını emer, kuş ve böcekler için de yaşam alanı olarak biyo-çeşitliliğe katkı sağlar.
Unutulmamalı ki, günümüzde nüfusun yarısına yakını büyük şehirlerde yaşamaktadır. 2050 yılında ise bu oran %70’lere ulaşacaktır. Daha yeşil bir kent yaklaşımı, hem biz insanlar hem de diğer canlılar için yaşamın sürdürülebilirliğinde önemli bir konudur.
Londra, bir haftalık festival ile Temmuz ayında Milli Park Şehri projesi başlatılacaktır. Şehir sakinlerini de kendi mülklerini konuya dahil etmelerini ile bu seremoniye katkı sağlayabileceklerdir. Milli Park Şehri Vakfı Londra’nın 25 Dünya kenti arasında bu ünvana sahip ilk şehir olmasını umut etmektedir.

Kaynak

- World Economies Forum, Çevre ve Doğal Kaynak Güvenliği, Mayıs 2019