4 Şubat 2015 Çarşamba

ArcGIS verilerinin 3 Boyutlu CAD verilerine dönüştürülmesi

Amaç:  ArcGIS verilerinin (Shape file, Feature class)  3 boyutlu CAD verilerine dönüştürülmesi

Gerekli Programlar: ArcMap (9.x veya üstü sürüm, ben bu uygulamada 10.1 kullandım), ArcToolbox (Export to CAD uygulaması)

İşlem Adım Sayısı: 3 Adım

İşlem Süresi: Veri boyutuna göre yaklaşık 5 dk-10 dk

Konu Anlatımı:

1.Adım- ArcMap'de açtığımız feature class veya shape dosyasının tablo öznitelikleri (attribute table) açılır. Bu tabloda bildiğiniz üzere verilere ait bilgiler bulunmaktadır. Dönüşüm yapacağımız veri AutoCAD verisi olacak ise unutmayalım ki AutoCAD katman adı bilgisini "Layer" sütunundan, Z bilgisini ise "Elevation" sütunundan alabilecektir. Dolayısı ile bizim burada ilk yapmamız gerek işlem öznitelik tablomuzda arzumuza göre "Layer" ve "Elevation" sütunları oluşturmamız olacaktır. Bu komutta bildiğiniz üzere; Tablo sol üst köşedeki sekme ile "Add Field" komutu verilerek oluşturulabilir. "Elevation" sütununu sayı (Long Integer) yapmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. 
1.Adım Komutlar: Open Attribute Table -> Add Field-> "Elevation" (long Integer)

2.Adım- Oluşturulan "Elevation" sütununa veride bulunan ki birçok veride "Contour" sütununda saklanan veya manuel olarak veri girilir. 
2.Adım Komutlar: Verimizde yükseklik bilgisi var ise; "Elevation" sütununa Calcutale values -> ... ,Aksi takdirde "elevation" sütununu manuel olarak doldurmamız gereklidir.

3.Adım: ArcToolbox açılır. "Conversion Tools" başlığı altında "To CAD", oradan da "Export to CAD" tercih edilir. Veya direk "Search" üzerinden "to cad" aratması ile bu uygulamaya ulaşabilirsiniz.  Verimiz istediğimiz klasöre kaydedilir.
3.Adım Konutları: ArcToolbox->Conversion Tools->To CAD 


- Lütfen lisanslı program kullanmaya özen gösterelim.


Mehmet Akif LEVENT
Harita Y. Müh.