11 Nisan 2014 Cuma

Kent İçi Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri: Kamusal Bisiklet Paylaşımı Programı

Özel araç kullanımının azaltılması ve alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi(toplu taşıma ve bisiklet kullanımı gibi) konusu, trafiğin çok yoğun olduğu kentlerde bir zorunluluk hâlindeyken diğer idari birimler için ise bir ihtiyaçtır.Ne yazık ki özellikle büyük kentlerde ulaşım planlaması yapılırken yalnızca motorlu araçlara öncelik verilmekte, yürüyerek veya bisiklet ile bir noktadan başka bir noktaya gidişin imkânsızlaştırıldığı projeler üretilmektedir. Aynı zamanda, kentlerin nüfusları yoğunlaşmakta ve bu durum da kent içi motorlu araç kullanımının kontrolsüz bir şekilde artmasına sebep olmaktadır. Bu durum ise kent içi trafik yoğunluğu, hava ve gürültü kirliliği, altyapı için gerekli harcamaların artışı ve trafikte harcanan yoğun iş saati kayıplarına sebep olmaktadır.


Ülkemizde kent içi bisiklet kullanımı, mevcut ulaşım planlarında etkin bir şekilde göz önünde bulundurulmaması sebebiyle yalnızca erişkinler için bir hobi veya bir sportif aktivite aracı olarak, çocuklar için ise oyun aracı olarak kalmaktadır. Ancak, bisiklet doğru planlama ve projeler ile desteklendiğinde çevreci, hızlı, sürdürebilir bir ulaşım aracı olarak etkin bir şekilde kullanılabilecektir.

Belçika’nın Brüksel Başkent Bölgesi’nde 2009 yılında kullanılmaya başlayan, Brüksel Belediyesi ve özel sektör girişimi ile gerçekleştirilen kent içi günlük bisiklet kiralama sistemi, ucuzluğu, pratik kullanımı ve yaygın hizmet ağı sayesinde kent içi bireysel otomobil kullanımın yanı sıra metro ve otobüs gibi toplu ulaşım sistemlerinin de önüne geçen bir ulaşım alternatifi hâline gelmiştir. Ülkemizde de birçok kentte bisikletin kent içinde alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanılmasına yönelik proje başlatılmıştır.

Ülkemizde ise iki farklı proje örneği oalrak Konya Akıllı Bisiklet Sistemi (Nextbike) ve Kayseri Bisiklet Kiralama Sistemi (KAYBİS) dikkat çekmekte. 

Yazının devamı için tıklayınız